top of page

Acerca de

vaalapuisto.png

Luovakunta

Luovakunta osaamispaja

Luovakunta-­osaamispajassa perehdytään Maaseudun Sivistysliiton osallistamisen menetelmiin, yhteisökehittämiseen sekä palvelumuotoiluun aidoissa kuntien kehittämiskohteissa.
Yhteistyökuntina toimivat Hailuoto ja Vaala.

10.8.­28.10.2021

msl lanpeet ilman logoja.png

Kesäkurssi-Hailuoto

hailuoto kartta_Rundelin_Sara.png

Kunta olemme me - työpaja lähti osaltani käyntiin kesäkurssin muodossa 7.-11.6.2021.
Kesäkurssilla aloitimme Hailuodon ja Hailuodon Hyypän kartoittamisella. Kesäkurssilla sain tanakan tietopaketin Hailuotoon ja kehitettävään alueeseemme, Hyyppään. Työviikon pituinen kesäkurssi loi alustuksen omaan kokemukseeni Kunta olemme me- hankkeeseen ja sain mahdollisuuden kuvittaa Hailuodon kartan asioilla, mitä ihmiset tykkäävät missäkin tehdä. En ennen ollut tehnyt tämäntyyppistä kuvitusta, joten se jo itsessään oli kokemus!

OPPIMISIANI
 

  • Kuvitettu kartta ja sen teko

  • Hyypän ja Hailuodon historiaa

  • Hailuoto kuntana

LUOVAKUNTA.png

"Mitä syntyy, kun luovien alojen ja alue- ja yhteisökehittämisen ammattilaiset tuodaan mukaan kuntien kehittämisprosesseihin?"

Luovakunta-osaamispaja on täydennyskoulutus, joka on käytännönläheinen ja ilmainen siinä vieressä. Osaamispajat ovat suunnattu nuorille alle 29-vuotiaille alue- ja yhteisökehittämisen sekä luovien alojen ammattilaisille tai niistä kiinnostuneille työttömille työnhakijoille.
Osaamispajan toinen päätavoite, sekä meidän yhteinen tavoite, on kehittää Vaalan ja Hailuodon kunnan palveluita ja paja toteuttaa yhden yksi projekti kummassakin kunnassa. Jokainen osallistuja vaikuttaa projektin lopputulokseen, jopa kuntalaiset itse ovat yksi vaikuttaja projektiin, sillä pajassa työskennellään vuorovaikutuksessa kunnan ihmisten kanssa heidän toiveita ja tarpeita kunnioittaen. Pajat ovat suurelta osin etänä toteutettavia, joten osallistumismahdollisuudet ovat laajasti mistä päin vaan Pohjois-Pohjanmaalta.

Koulutuksessa pääasiassa keskityttiin Maaseudun Sivistysliiton työmenetelmiin kuntien kehittämistyön suunnilta, hyödyntäen ryhmän ja sen yksilöiden taitojen perusteella. Oma osaaminen on suuressa merkityksessä ja tätä pyritään vahvistamaan osaamispajassa, rakentamalla omaa verkostoa ja mahdollistaa uusia työllistymisten mahdollisuuksia. Yhteisökehittäminen ja palvelumuotoilu ovat päällisenä pajassa.

LINKKEJÄ
Kunta olemme me, https://msl.fi/osallisuus/kom/
Luovakunta-Osaamispaja, https://msl.fi/osallisuus/kom/osaamispaja/
Maaseudun Sivistysliitto, https://msl.fi/

Odotukseni koulutuksesta

Totta puhuakseni lähdin koulutukseen ennakkoluulottomasti, joten isompia odotuksia ei ollut koulutuksen alulta. Oli vain halua saada tehdä jotain puolen vuoden sairausloman jälkeen, joka vielä tällöinkin jatkui, mutta pystyin kumminkin hieman kompensoimaan työtäni vasemman käden harjoittamisen jälkeen.


Tähän koulutukseen suurimman kiinnostuksen loi kuitenkin Hailuoto ja yhteisökehittäminen. Hailuoto on itselle todella kiinnostava paikka ja siellä on ollut aina mukava käydä, ja se että pääsin työskentelemään sen parissa antoi mielenkiintoa, sekä mahdollisuus olla tekemässä jotain, joka oikeasti tarkoittaa jotain.

Odotin myös mielenkiinnolla mitä uutta voisin oppia ja minkälaisia ihmisiä tulin tapaamaan koulutusaikana. Käytännöllisyys näiden kannalta myös kiinnosti, sillä itse olen todella käytännönläheinen loppujen lopuksi.

äänestyslomake.png

Mitä hyödyin, mitä opin?

Koulutuksessani opin yllättävän monta asiaa odotuksiini verrattuna, mikä itseäni yllättikin.

Olen ujo, hiljainen, helposti ahdistuva,... sellainen ihminen jonka itse luulin, ettei minusta ole yhteisökehittämiseen tällä skaalalla, minusta tuntui, etten oikein osaa olla ihmisten kanssa. Mutta tämän takia minulle tuli yllätyksenä kuinka luonnollinen hommassa olinkaan, sillä ohjaajanikin kertoi, että näytin kun olisin tehnyt teltta- sekä pajatoimintaa enemmänkin. Luonnollisuus tuli niin yllättäen, heti kun pääsi alkuun Hailuodon Siikamarkkinoilla telttaa pitäessäni ohjaajan kanssa sanat lähtivät änkyttämättä liikkeelle. Tämä oli omaa kehittymistäni ajatellen yksi tärkeimmistä oppimistani itsessäni tämän koulutuksen nojalta.

Itsestäni oppimisen seuraksi koulutukselta jäi muistiin uusia tapoja käyttää visuaalista taitoani. Muunmuassa opin mitä palvelumuotoilu tarkalleen pitää sisällään ja mitä kaikkea palvelumuotoilu on, sekä miten sitä voi käyttää kunnan ihmisten jokapäiväiseen arkeen. Näitä vinkkejä ja vihjeitä täten pystyn käyttämään muuallakin oppimani pohjalta, sillä päämääräinen kokemus palvelumuotoilusta on digitaalista nettisivujen muodossa, konkreettisesti se oli nähtävästi jäänyt minulle vajaaksi ennen tätä kurssia.
Kuvien muokkaaminen ja syventäminen itsessään oli tuttua hommaa, mutta oli upeaa päästä tekemään konkreettista, mulle ihmisille näkyville tulevia kuvanmuokkauksia. Yleensä esille tuli illustraatioita ja graafisia töitä.

Uusi kuvittamisen ja taiteen tehtävä oli kuvitettu pöytäkirja. En ollut ennen kuullut tästä, ja se oli itselle mielenkiintoinen ammatintehtävä, sillä yleensä pöytäkirjat ovat tekstipainotteisia. Sain näitä tehdä pari kappaletta harjoituksena kun pidimme Vaalan ja Hailuodon etäpajoja. Kieltämättä uusi kokemus oli tervetullut ja siitä suurella mahdollisuudella on minulle hyötyä yhteisöllistämisen ja hanketyön oheessa.
Mitä tulee hanketyöhön, puhun siitä tulevilla sivuilla lisää, sillä itselleni sen monimutkaisuus on asia jota pitäisi käydä lisää läpi omassa aiheessaan.

Kaiken kaikkeaan ammattini kannalta koulutus antoi paljon uusia näkemyksiä, toimintatapoja sekä mahdollisuuksia käyttää omaa taitoa eri tavoin, mitä ei ollut ennen tullut ajatelleeksi. Näitä tapoja voin nyt myös hyödyntää ihan kunnankin tasolla, ja tiedän miten lähteä lähestymään mahdollisia kontakteja hankkeeseen tai työhön.
Ymmärrän kuinka asettua ihmisten tasolle, ja näkemään asiat kuntalaisten silmin.

vaalapuisto.png

Mikä oli hankalaa?

Työssä kuin työssä on myös omat haasteensa, ja niitä myös tässä koulutuksessa oli itselleni.

Hanketyö, tuo määritelmien ja tarkkojen säädösten määrittelemä työnkuva ja työtapa. Hanketyö on nyt itselle tullut tutuksi, mutta loppujen lopuksi en saanut siitä niin kovasti kiinni kuin olisi voinut, ja itse ainakin tarvisin lisää aikaa ja tapoja saada tämä työtapa hanskaan.
Hanketyö on sekä käytännöllistä, mutta myös hyvin tiukkaa, ja kirjalliset säädökset eivät minua niin hyvin tavoittaneet. Hanketyöhön kuuluvat hintavertailut olivat todella turhauttavia omaan mieleen, ymmärrän miksi niiden kanssa pitää olla tarkka, mutta jokaisen ostettavan tuotteen kanssa neljän myymälän hinnat pitää laittaa ylös ja niistä ottaa halvin, se kuluttaa aikaa ja syö siitä ajasta mitä voisi käyttää johonkin hyödyllisempään. Totta kai isompien tuotteiden kanssa tämä on ymmärrettävä tehdä, mutta pienimmät kuten ruokatarvikkeet tai tämän tapaiset on itselle todella inhottavia. Hanketyössä on siis osaltani kritisoitavaa, mutta myös haluaisin ymmärtää sitä paremmin ja tuntea, että se on minulle selvä homma.

Hankaluuksia antoi myös kunnista Vaala itsessään. Se oli Hailuodon vastakohta, sillä hailuotolaiset olivat todella innoissaan ja heti lähdössä mukaan yhteistämistyöhön, mutta vaalalaiset olivat ujoja ja hiljaisia, kontaktin hakeminen oli hankalaa. Olen kyllä iloinen, että kunnat olivat sen verran erilaisia, että kumpikin puoli tuli koettua, ja sai tuntea, että tässäkin hommassa on omat haasteensa ihmisten parissa. Mutta tämä herätti myös mielenkiintoa. Nykyään minua kiinnostaa ajatella, että minkälaista on elää eri kunnissa niiden kuntalaisina, ja koittaa tarkkailla ympäristöään ja löytää näitä kuntalaisten vinkeitä.

laavu 1.png

Minun fiilikseni

Noh, mitä olin loppujen lopuksi mieltä koulutuksesta? Mielestäni se oli loistava kokemus sekä oppimisen, että oman työnkuvan kannalta.

Minusta oli parasta päästä paikan päälle kumpaankin kuntaan ja oppia kuntien historiaa ja kuunnella heidän tarinoitaan. Ihmiset oli suosikkiasiani tässä koulutuksessa, ja sain myös hyvin uutta tietoa yhteisöllistämisestä sekä kuntatyöstä. Sitä jopa harkitsee, että olisiko tämäntyyppinen työnkuva tulevaisuudessa mahdollinenkin. Tai sitten muuten vaan käyttää oppimaani tulevissa työmahdollisuuksissa, kukapa tietää?

Tätä kokemusta rikkaampana lähden kohti uusia tuulia, pitäen oppimani tiukasti lähelläni, ehkä mahdollisuus käyttää niitä tulee eteen jossain välissä elämääni ja uraani.

1651253397645.jpg
bottom of page